Residential

1/37
570 Chaplin Crescent, Toronto
 

 

570 Chaplin Crescent, Toronto
The original house sits at a corner of the site creating a large area for a rear garden. The architect saw this as an opportunity to add a pool and spa to adorn the building. With extreme attention to modern style details, the architect gutted, redesigned and rebuilt the interior and also renovated the exterior.  It is approximately 3,300 sq. ft. with a 1,280 sf. ft. lower level (split level basement). 
 
The house is characterized by its light, airy, and crisp lines, balanced out with warm natural materials and the combination of opposing textures.  The great room, dining room and kitchen form a very large open space plan with a variation of ceiling height from 8 ft. to 16 ft.  The ceilings define spaces within spaces.

 

 

466 St. Clair Avenue East, Toronto
This house was originally designed by an architect but was redesigned and renovated by this office in 2002.  It is surprisingly larger than it appears from the front - 1,960 square feet with a basement of 895 square feet.  Using elements of modern architecture, the interior was gutted and redesigned.  The social hub of the home, the kitchen, turned out to be a gem of warmth and vitality.  
 
A collection of paintings, accentuated by high-tech lighting, graces the central two-storey hallway; an exquisite art gallery in a high traffic area of the home.  The fireplace was rebuilt with a raised hearth that floats along the length of the living room, emulating the best of the 1960s modern movement.
The front Den houses a large television at an angle and this motivated the architect to create a sculptural floating hearth and false column for it. 
Vacation House for Developer on Lake Simcoe
This "Arts and Crafts" house was designed for a developer, for his family's retreats on Lake Simcoe. Attention to period detail was maintained throughout the house.  Highlights included a  screening room for a movie buff, a circular living room, bedroom and playroom.  It was challenging to maintain the integrity of the design when "craftspeople" and construction practices of the early 20th century were no longer available.
11 Broadway Avenue
‚Äč

This townhouse in the centre of the city was renovated with glass, mirror and light beige maple.

 

Black-blue gridlines carved in the wood to create rhythm and contrasting warm and cold elements create a sophisticated urban loft.

 

The wood around the fireplace was curved to connote a 1930s solid and creative look.

DSC00821.jpg